Indisk bovetesallad med spenat och avokado

IMG_9641Indisk bovetesallad med spenat och avokado 3 - Mandlar och spenat

Om du gillar indisk mat så är jag övertygad om att du kommer gilla den här rätten,  eftersom den har en sallads hälsosamma känsla samtidigt som det varma bovetet ger en perfekt mättnadskänsla.

Jag älskar att äta indisk mat! Den är så härligt kryddig och varje tugga känns som en överraskning för smaklökarna. Dessutom börjar det oundvikligen dansa runt  färgglada bilder för mitt inre, bilder fyllda av  exotiska tyger, färgstarka dräkter och Taj Mahal i en vacker solnedgång. Och vem blir inte glad av att tänka på sånt?  Men trots att det vattnas i munnen på mig bara jag tänker på Chicken Tikka eller Navratam Korma, så måste jag erkänna att jag tidigare inte vågat mig på att laga indisk mat. Kanske på grund av att smakerna är så speciella och känns lite främmande, i alla fall i jämförelse med vår svenska husmanskost och den italienska mat jag ofta inspireras av. Men när jag häromveckan snubblade över en blogg fylld av recept inspirerade av indiska smaker, och dessutom hittade ett recept där jag råkade ha alla ingredienser hemma, så kunde jag inte motstå att ge det ett försök.

Indisk bovetesallad med spenat och avokado 2 - Mandlar och spenat

Just nu är överförtjust i bovete eftersom det har så otroligt många hälsofördelar. Och eftersom bovete är relativt nytt i mitt skafferi försöker jag hela tiden hitta nya sätt att använda det. Så istället för att använda quinoa som originalreceptet föreslår, testade jag att använda helt bovete. Allt jag kan säga är mums vad gott! Eftersom det hela bovete är något större än quinoa, fick salladen en matigare känsla . På något sätt påminde det mig om husmanskost, en rejäl rätt med enkla ingredienser.

Indisk bovetesallad med spenat och avokado - Mandlar och spenat

Nu ska jag inte bli långrandig, men låt mig bara säga att det var så mycket enklare än jag trodde att få till en riktigt kryddstark indisk rätt. Mitt val föll som sagt på en rätt som inte kändes alltför främmande, då den har relativt få ingredienser som redan fanns i mitt kök. Kombinationen av indiska kryddor och mina egna välkända ingredienser gör att denna varma sallad nästan kändes som en gammal vän. Och då menar jag såklart inte en riktigt vän, utan som en av mina egna, vanliga vardagsrätter (men nu när jag tänker efter så har jag en gammal vän som är från Indien). Men nej, min poäng är att när man upprepat en rätt sisådär var tionde dag under ett par månader så känns de nästan som en gammal vän som kommer på besök. Välkänt och familjärt, nästan lite tröstande och betryggande på en grå och regnig dag som denna.

Indisk bovetesallad med spenat och avokado

Ingredienser:

  • 2 dl kokat bovete
  • 1 msk olivolja
  •  1 gul lök, finhackad
  • 2 tsk kumminfrön
  • 3 tomater
  • 1 röd chili
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 4-5 dl bladspenat, hackad
  • 1-2 avokados, hackade
  • o,5 kruka koriander

Gör såhär:

  1. Koka bovetet enligt instruktion på paketet.
  2. Värm oljan i en stekpanna. Finhacka löken och stek sedan på svag värme tills den är helt mjuk.
  3. Medan löken bryns kan du passa på att rosta kumminfröna (vilket görs eftersom det förhöjer smaken) Lägg fröna i en liten stekpanna och rosta dem på medelhög värme tills de börjar dofta. Använd ingen olja eller annat fett, men tänk på att röra om ofta så att de inte bränner fast
  4. Lägg kumminfrön i en matberedare, tillsammans med tomaterna och chilin. Mixa tills en puré formas.
  5. När löken är väl genomstekt häller du ner den mixade tomatröra i stekpannan. Stek under omrörning tills purén blivit fastare i konsistensen, cirka 5 minuter. Under tiden tillsätter du gurkmeja och salt.
  6. När tomatröran blivit lagom fast häller du i det kokade bovetet och rör om tills tomatröran är jämnt fördelad. Detta steg gör du med fördel medan pannan står kvar på spisen, värmen hjälper bovetet att suga åt sig av kryddorna.
  7. Lägg sedan upp bovetet i en djup tallrik, toppa med hackad spenat, koriander och avokadobitar. Servera gärna med en limeklyfta till.

Smaklig måltid!

Annonser

En reaktion på ”Indisk bovetesallad med spenat och avokado

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s