Färgsprakande sallad

Färgsprakande sallad - Mandlar och spenat

För inte så långe sedan så var mitt främsta salladsalternativ isbergssallad med lite gurka och några tomatbitar. Och de dagar jag faktiskt gjorde en sallad som tillbehör till middagen kände jag mig dessutom väldigt duktig och hälsosam! Nu är inte tanken att förminska mina tidigare matvanor, men jag vill lyfta upp detta eftersom det enligt min erfarenhet är ett ganska vanligt sätt att förhålla sig till sallad.

När jag för några månader sedan fick upp ögonen för rawfood, så öppnade sig en helt ny salladsvärld för mig. För rawfood innebär i korthet att du äter grönsaker, frukt, bär och nötter som inte är tillagade. Vilket i sig betyder att en receptbok inom rawfood i stort sett består av ett oändligt antal olika sallader.

Färgsprakande sallad - Mandlar och spenat

Under några veckor satsade jag hårt på rawfood, lyckades till och med lura i både min pojkvän och familj stora portioner sallad till både lunch och middag. Rawfoodens sätt att äta tilltalar mig eftersom en av de många fördelarna är att näringsinnehållet i maten är maximerat, eftersom man undviker den tillagning som så ofta reducerar råvarornas näringsvärde. Idag är jag inte lika fokuserad på att äta rawfood, men det är fortfarande ett återkommande inslag i min vardagsmat. Framförallt har jag tagit intryck och lärt mig experimentera mer med mina sallader. Bäst av allt är att jag har förstått att det varken behöver vara svårare eller ta längre tid än en gammal hederlig isbergssallad.

Färgsprakande sallad - Mandlar och spenat

Några sista ord om själva salladen innan receptet kommer. När vi äter använder vi inte bara våra smaklökar för att bedöma maten, utan även våra ögon. Den här salladen innehåller regnbågens alla färger, vilket gör den till ett otroligt vackert inslag på matbordet. Jag valde att servera den som tillbehör till middagen, men om du tillsätter en bas av kokt quinoa eller bulgur så fungerar den lika bra som huvudrätt. I receptet har inga mått angivits, men för att ge en fingervisning om hur mycket jag använde av vardera ingrediens så bestod ca två tredjedelar  av gröna blad och en tredjedel av rödkål. Jordgubbe och champinjon använde jag 2-3 stycken av vardera för att dekorera salladen, men du kan med fördel öka på med några extra av vardera.

Färgsprakande sallad

Ingredienser:

  • Blandad grönsallad (exempelvis mangold och machesallad)
  • En liten bit rödkål
  • Champinjoner
  • Jordgubbar
  • Olivolja och balsamvinäger

Gör såhär:

  1. Skölj grönsalladen och lägg upp den i en skål eller fat.
  2. Strimla rödkålen tunt, strö den över grönsalladen.
  3. Skölj jordgubbar och champinjoner och skär dem sedan i skivor. Strö dem sedan över salladen.
  4. Precis innan det är dags att äta droppar du lite olivolja och balsamvinäger över salladen.

Smaklig måltid!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s